Ugrás a tartalomra
ElektrolitMix C+E

Verseny/munka utáni regeneráció alapjai

Ne félj itatni!

Miután lovad légzése visszaállt a nyugalmi állapotba egy izzasztó edzés vagy verseny után, nyugodtan megitathatod! Amire figyelned kell, hogy először csak korlátozott mennyiségben kapjon, és ne jéghideg vizet. Kis idő elteltével kínáld megint. Az edzés után gyors folyadékpótlás segíti a regenerációt és csökkenti a dehidratáció miatt kialakuló kólika kockázatát.
Ha lovad idegen helyen nem szívesen iszik, akkor próbáld egy kis melasszal ízesíteni a vizet, esetleg olyan könnyen emészthető számára kedves áztatott takarmánnyal kínálni, amivel sok vizet vihetsz be a szervezetébe - szárított cukorrépaszelet, Fibra+Mash.
A Helianthus Fibra+Mash növeli a folyadékbevitelt nem csak az áztatott mivolta miatt, hanem mert takarmánysót is tartalmaz, így segít pótolni az izzadtsággal elvesztett nátriumot. A nátrium növeli a szomjúságérzetet és elősegíti a folyadék felszívódását, valamint a folyadék visszatartását is!

Elektrolitpótlás

A nátrium mellett fontos a többi izzadtsággal vesztett elektrolitot is pótolni. Ehhez már sokféle elektrolitpótló takarmánykiegészítőt találhatunk a piacon, mégtöbb féle formában (paszta, por, folyadék), viszont amit ezeknél a kiegészítőknél sokan nem vesznek számításba az az, hogy az üres gyomorra adagolt elektrolitpótló kiegészítők irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, így növelik a gyomorfekély kialakulásának esélyét. Ha lehetőség van rá, mindenképpen valamilyen könnyen emészthető takarmányt kínáljunk lovunk számára verseny után, amint lehetséges, és csak azzal együtt vagy után adjuk oda az elektrolitpótló kiegészítőt. A Fibra+Mash verseny utáni etetése elektrolitpótló kiegészítőkkel biztonságos módja annak, hogy elősegítsük a rehidratációt és csökkentsük a gyomorfekély kockázatát. Érdemes csökkentett cukortartalmú elektrolitpótlót választani, ilyen az általunk kifejlesztett Helianthus ElektrolitMix C+E-t.

Oxidatív stressz csökkentése

Az intenzív edzés, a verseny és az ottani körülemények növelik az izmokban történt károsodások és az oxidatív stressz kockázatát. Antioxidánsok adagolásával csökkenthetjük az okozott károsodásokat és gyorsíthatjuk az izmok regenerálódását. Ezek az antioxidánsok lehetnek a szelén, cink, az A, C és E vitamin (az ElektrolitMix C+E C és E vitaminkiegészítést is tartalmaz), valamint olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek növelik az antioxidáns kapacitást! Ezeknek az antioxidáns kapacitást növelő vegyületek egy részét tartalmazza a Fibra+Mash, amely így nagyban hozzájárul az izmok és a szervezet regenerálódásához.

A glikogén raktárak feltöltése

A lovak kétszer-háromszor lassabban állítanak elő glikogént mint az emberek vagy más állatok. Ebből az következik, hogy míg a humán sportban óriási szerepe és haszna van a cukroknak és az ún. "gyors szénhidrátoknak", addig a lovak az izmok glikogén raktárainak feltöltését ezekből nem tudják fedezni, és 2-3 napra van szükségük, mire újra teljesen feltöltődnek. Ezt az időt csökkenthetjük azzal, hogy megfelelően felépített edzéstervvel készítjük fel lovunkat a versenyekre, magas nyerszsírtartalmú takarmányozással csökkentjük a glikogén raktárak kihasználtságát, megfelelő időt hagyunk a regenerációra és nagy figyelmet fordítunk a megfelelő rehidratációra az edzések vagy versenyek után. 

Lovad egészsége és megfelelő kondíciója az egyik fontos kulcs a sikerhez, ezért gondoskodj róla, hogy az edzések és versenyek után megkapja a lehetőséget a teljes regenerációra, hogy a következő akadályt is jól vegye!