Ugrás a tartalomra
Csikók helyes takarmányozása

Csikók helyes takarmányozása

Hibák, amelyek elkövethetünk a csikók takarmányozásánál a leválasztás után:

Túl sok gabona alapú abrak etetése, fehérje és kálcium kiegészítés nélkül:

  •  a zab, árpa, kukorica magas foszfor tartalmát minden esetben szükséges kalciummal kiegészíteni, ami lehet takarmánymész vagy valamilyen ásványi anyag kiegészítés, mivel a túl magas foszfor tartalom rontja a kalcium hasznosulását.
  •  ezek a gabonafélék alacsony fehérjetartalommal rendelkeznek, ezért a csontok növekedéséhez szükséges fehérjét nem kapják meg a megfelelő mennyiségben, így gyengébbek, törékenyebbek lesznek.
  •  magas keményítő tartalmú takarmányozás növeli a csikók inzulinreakcióját, ami összefüggésben van a különböző mozgásszervi rendellenességekkel.

A magas fehérjetartamú, de rosszul emészthető formában és/vagy alacsony mennyiségben vagy rossz arányban tartalmazott esszenciális aminosav tartalmú takarmány etetése (rossz időben kaszált lucerna), növelheti a kalcium ürülését a szervezetből.

  •   a legelőszezonban legelőn nevelkedett csikók téli takarmányozásánál a nem megfelelő összetételű takarmányozásából következő tápanyaghiány miatt a következő szezonban a csikó szervezete kompenzálni kényszerül, ami további kockázatot rejt a különböző - később már nem helyreállítható - mozgaszervi rendellenességek kialakulásának tekintetében.
  •   bár a jó minőségű (!) legelőn nevelekedő csikók nem szorulnak kiegészítő takarmányozásra, a legelő esetleges nyomelemhiánya mindenképpen kiegészítésre szorul.

A csikók életében különösen fontos az első másfél-két év, hiszen testük vázrendszerre ebben az időszakban hatalmas fejlődésen megy keresztül. Az ez idő alatti hibás takarmányozás visszafordíthatatlan károkat idézhet elő a csikók csontozatában és izomzatában.

A csikók takarmányozásánál fontos, hogy a takarmány tartalmazza a korosztály számára szükséges mennyiségű fehérjét, energiát, ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat.

Ellenőrizzük a növekedésüket a súly és marmagasság mérésével, ha kell emeljük vagy csökkentsük a takarmányadagjukat.

Etessünk kis mennyiségeket és sűrűn a keményítőben gazdag takarmányokból, hogy csökkentsük az inzulinreakcióval kapcsolatos mozgásszervi megbetegedések kockázatát.

Gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű mozgásról, és annak lehetőségéről, hiszen a folyamatos, kiegyensúlyozott terhelés hozzájárul a csontok erősségéhez!

Tags