Ugrás a tartalomra
Helianthus GastroWellness

A zöldellő legelők és a vastagbél acidózis

Menthetetlenül itt a tavasz!

Sok ló számára ez a legkedvesebb elfoglaltságukkal egyenlő, a legeléssel. Sajnos azonban nem minden alkalommal zajlik ez problémamentesen. A zöldellő friss fű túlságosan csábító lehet. Egy olyan ló, amelyik az év minden napján hozzáfér a legelőhöz, fokozatosan jut hozzá ehhez az egyre energia- és fehérjedúsabb takarmányhoz. Ám a legtöbb ló egész télen nem jut legelőhöz, csak fű- esetleg lucernaszénához.

Ezek a lovak, ha a friss, lédús tavaszi fűhöz jutnak pillanatok alatt nagy mennyiségű fruktánban gazdag füvet fogyaszthatnak el. Ez a fű gazdag jól emészthető rostokban és vízben így sokkal kisebb eséllyel alakul ki bélsárpangás, a trágya állaga lazább lesz, a színe is élénkebb zöld árnyalatú lesz, ám ha hirtelen sokat fogyaszt belőle a ló, a benne található gyorsan fermentálódó szénhidrátok, pl a fruktán, a vastagbélbe kerülve, az általa táplált bélflórához tartozó baktériumok túlszaporodásahoz vezet, amelyek tejsavat termelve felborítják a vastagbél pH-ját. Túlsavasodás következik be - ez az acidózis - és az erre érzékeny rostemésztő baktériumok (Ruminococcus albus, Fibrobacter succinogenes) pusztulásához vezethet.

A tünetek a következők lehetnek

  • megnövekedett gázképződés, puffadás
  • hasmenés, bélnedv folyatás
  • romló teljesítmény, lassabb regeneráció
  • fogyás
  • kólika

Hosszabb fennállás esetén étvágytalanság, levertség, esetleg hirtelen nagyszámú baktériumpusztulás esetén keletkezett endotoxinok a véráramba kerülve patairhagyulladást, esetleg más elváltozásokat okozhatnak.

Bizonyos lófajták vagy pónik különösen érzékenyek lehetnek a magas fruktántartalomra, főleg ezekkel az alapbetegségekkel:

  • metabolikus szindróma,
  • inzulin rezisztencia,
  • és további hajlamosító tényező lehet a túlsúly is.

A legelőfűben található fruktántartalom különösen magas lehet kora tavasszal és ősszel, amikor az éjszakák hűvösek, a nappalok pedig naposak, melegek. Érdemes a legelést a hajnali, korai órákra beiktatni, amikor a fruktántartalom még alacsonyabb, és ezzel kezdeni a szoktatást. Fokozatosan szoktassuk a lovakat a legelőre, acidózis gyanúja esetén csökkentsük az időt vagy gondoljuk át a legelés időpontját, etessünk legelés előtt nagy mennyiségű fűszénát. Probiotikumokkal egészítsük lovunk étrendjet, etessünk savpuffert és élesztősejtfal kivonatot tartalmazó kiegészítőt, ilyen például a lithotamnium alga tartalmú Helianthus GastroWellness is. 

Forrás:

Moore-Colyer, M. et al. (2014). Journal of Equine Veterinary Science. 34(3):391–397.